Brus van een zorgkind

WAT IS EEN BRUSJE?

De term brus of brusje is jaren geleden bedacht voor broertjes of zusjes van een zorgintensief kind. Een zorgkind kan een kind zijn met een beperking, een chronische ziekte of aandoening, maar bijvoorbeeld ook een kind met een ernstige ziekte zoals kanker, waar een vaak lang en intensief behandeltraject voor nodig is.

Leven met een zorgkind is heel intens en vraagt enorm veel van ouders. Zoveel dat het vaak niet lukt om voldoende oog te hebben voor de gevoelens en wensen van eventuele broers en zussen die er ook nog zijn in het gezin. Iets waar veel ouders zich schuldig over voelen. Deze brussen voelen zich vaak verantwoordelijk voor hun zorgbroertje of -zusje en proberen hun ouders te ontzien. Ze worden ook wel eens ‘jonge mantelzorger’ genoemd.

HERKEN DE SIGNALEN!

Brusjes zijn vaak kampioenen in het verbergen van hun problemen of zorgen. Zij voelen haarfijn aan dat hun ouders al overbelast zijn. Óf ze gaan juist tot het uiterste om aandacht te krijgen.

~~

Brusjes die het moeilijk hebben kun je herkennen aan:

het vertonen van gewenst gedrag (pleasen)
moeite met stellen van grenzen
aangeven dat het te weinig aandacht krijgt
zich veel zorgen maken
zich veel terugtrekken
angstgevoelens hebben
jaloers, opstandig of vaak boos zijn
ongewenst gedrag vertonen om maar aandacht te krijgen
gedrag dat niet past bij de leeftijd

u

WAT KUN JE DOEN?

Hun hart kunnen luchten, hun ei kwijt kunnen, hun kant van het verhaal met iemand kunnen delen, dat is wat brusjes of jonge mantelzorgers vaak als eerste nodig hebben. Dat kan bij familie, of vrienden, of buren, als die er zijn en zij zich bij hen vertrouwd en gehoord voelen.

Soms is het zo dat een brusje meer begeleiding nodig heeft, of liever zijn of haar verhaal doet bij een (onpartijdige) onbekende. In dat geval kan ik als integratieve kindercoach-counselor jouw kind helpen hoe het zich ondanks alles toch blij en gelukkig kan voelen. Je kind ontdekt zijn of haar eigen manier om met nare gevoelens om te gaan en krijgt meer zelfvertrouwen. Ook jullie als ouders krijgen tips om er zo goed mogelijk te kunnen zijn voor jullie kind.

Een moeder zei:

“Bij jou voel ik me vrij om alles te zeggen. Ik vind jou een heel prettig persoon.”

Wat kun je verwachten van integratieve kindercoaching of -counseling?

  • Integratieve kindercoaching of kindercounseling is een kortdurende vorm van begeleiding voor kinderen van 4-12 jaar.
  • Het begint met een aanmelding door de ouders van het kind waarna ik een korte telefonische kennismaking met hen heb. Denken we dat het kind bij mij op de juiste plek is, dan vullen de ouders een vragenlijst en behandelovereenkomst in.
  • Vervolgens heb ik een eerste sessie met de ouders over het kind en de aanleiding voor de kindercoaching/-counseling, over de thuissituatie, de opvoeding, de schoolsituatie, en andere omstandigheden die van belang kunnen zijn.
  • Na dit gesprek volgen de sessies met het kind. Een sessie duurt een uur. Ouders zijn daar in principe niet bij, tenzij dat niet anders kan of het de begeleiding juist ten goede komt.
  • Integratieve kindercoaching of kindercounseling is een kortdurende vorm van begeleiding, het totaal aantal sessies ligt meestal ergens tussen drie en vijftien sessies. De begeleiding is procesgericht, oftewel het kind bepaalt de inhoud en ik stuur op proces om zo een verandering in gang te zetten.
  • Na elke drie tot vijf sessies vindt er een vervolgsessie met de ouders plaats. Daarin bespreken we hoe het nu gaat en geef ik de ouders tips over hoe zij hun kind het beste kunnen begeleiden. Ik sluit het traject ook af met de ouders.

Wat doet een brusje coach?

Hier is een filmpje waarin ik jou als broertje of zusje van een zorgintensief kind vertel wat ik voor je zou kunnen doen. Want ‘integratieve kindercoach of kindercounselor’, dat zegt jou vast helemaal niks. Dus heb ik dit filmpje voor je gemaakt.

Hoi Leeuw, ik zie dat je niet blij bent. Hoe voel je je?

Dat komt vaker voor. En ik weet dat ik je kan helpen.

Wist je al dat jij dat allemaal kan?

Nu weet je wat je moet doen. Hoe vind je dat?

Ik heb ervaring met zorgkinderen en de impact die zij hebben op een gezin. Daarom begeleid ik als integratieve kindercounselor hun brusjes, zodat ook zij gezien en gehoord worden en zich blij en gelukkig durven voelen.

‘Hoi brusje, ik ben Mirjam en ik help jou graag bij het oplossen van je problemen. Als je naar mij toe komt, hoeft dat misschien maar vijf keer ofzo, tot jij zelf vindt dat je me niet meer nodig hebt. Tot jij zelf weer weet hoe je je blij en gelukkig kunt voelen.’

Mirjam - Integratief Kindercoach Amsterdam

Maak nu vrijblijvend kennis met mij!

3 + 1 =