Omgaan met teleurstellingen

Omgaan met teleurstellingen kun je leren

Teleurstellingen, groot of klein, ze horen bij het leven, ook bij dat van jou. Het zijn niet de teleurstellingen die bepalen of je je gelukkig voelt, het is hoe je met die teleurstellingen omgaat. Teleurstellingen verwerken geeft je veerkracht en hoe meer veerkracht je hebt, hoe beter je de volgende teleurstelling aankunt.

Voorbeelden van teleurstellingen

Een teleurstelling is vaak het gevolg van een verwachting die niet uitkomt. Een speelafspraakje dat niet door kan gaan. Of een kind mag maar een koekje in plaats van twee. Je kind wil een bepaalde trui aan naar school, maar die zit in de was. Deze in de ogen van de meeste volwassenen ‘kleine’ dingen kunnen een groot gevoel van teleurstelling geven.
Grotere teleurstellingen kunnen gaan om schoolresultaten; een onvoldoende voor een werkstuk waar je heel hard aan gewerkt hebt of tegenvallende cito-scores. Of je vrienden die je laten zitten bij een afspraak die je met ze had. Afgewezen worden voor een sportclub, een auditie of een sollicitatie.

Moeite met teleurstellingen

Kinderen en jongeren die moeite hebben met teleurstellingen herken je bijvoorbeeld aan hun enorme boosheid of frustratie, of doordat ze zich terugtrekken of door opvallend nonchalant gedrag. Het niet verwerken van teleurstellingen kan leiden tot depressieve gevoelens, het niet meer zin zitten, zoveel mogelijk dingen uit de weg gaan om maar te voorkomen dat er een teleurstelling volgt.

Teleurstellingen voorkomen

Voor ouders is het vaak moeilijk om hun kind teleurgesteld te zien. Ouders doen er dan ook van alles aan om teleurstellingen te voorkomen. En als er toch een teleurstelling is, dan proberen ze die vaak weg te nemen door te zeggen dat het allemaal wel meevalt of dat er geen reden is om te huilen, of door de aandacht af te leiden naar iets anders, of met cadeaus of snoep. Allemaal goed bedoeld natuurlijk.

Veerkracht

Wat ouders meestal niet beseffen, is dat ze hun kind daarmee de kans ontnemen om veerkracht op te bouwen. En veerkracht heb je nodig om met al die teleurstellingen die je in het leven tegenkomt om te gaan. Wanneer je als jong kind weinig veerkracht hebt opgebouwd, krijg je daar later last van.

Leren omgaan met teleurstellingen

Als integratieve kindercoach-counselor en jongerencoach-counselor help ik kinderen, jongeren en ouders bij het omgaan met teleurstellingen. Aanvaarden dat ze bij het leven horen, ervaren dat er niks met je gebeurt als je teleurgesteld bent, en tips wat je juist wel kunt doen bij teleurstellingen komen allemaal aan bod. Je bouwt veerkracht op en ik leer je hoe je dat doet. Je bent welkom.

omgaan met teleurstellingen

Kennismaken is gratis.
Doe het nu!

2 + 4 =

omgaan met teleurstellingen

Het kind staat centraal

Aansluiten bij de belevingswereld van kinderen en jongeren, van daaruit hun binnenwereld aanspreken, en hen helpen begrijpen wat er écht aan de hand is en een oplossing te vinden, dat is wat integratieve kinder- en jongerencounseling zo mooi maakt.

Leer nu omgaan met teleurstelling!

13 + 15 =