Opvoeddoelen, regels en afspraken

en hoe je kind zelfstandig en verantwoordelijk wordt

Houd jouw kind zich ook niet aan de regels en afspraken in huis?

Heb je het gevoel dat je voortdurend als een politieagent achter je kind aan moet zitten? Terwijl de regels in huis naar jouw idee toch echt heel duidelijk zijn? Ben je de hele dag bezig met het geven van opdrachten aan je kind, omdat het anders niet luistert? Heb je het idee dat je kind je negeert? Dan kan het zo zijn dat je kind verdwaald is geraakt in een mist van regels en afspraken, oftewel dat de regels en afspraken voor je kind toch niet zo duidelijk zijn als jij denkt.

Opvoeddoelen, regels en afspraken

Een van de oorzaken van ongewenst gedrag van kinderen ligt bij onduidelijkheid over doelen, regels en afspraken. Er is namelijk een verschil tussen doelen en regels en afspraken. Wanneer je kind verstrikt raakt in een oerwoud van regels, zal het vanalles doen om daar uit te komen, want een kind zoekt naar grip en zelfstandigheid. Heb je geen regels in huis, maar maak je alleen afspraken, dan mist een kind grenzen en duidelijkheid en is de kans groot dat je kind de afspraken verbreekt. Als je vooral opdrachten geeft en de opvoeddoelen voor je kind niet helder zijn, gaat dat ten koste van de motivatie van je kind.

Hulp bij heldere regels en afspraken

Herken je de signalen die ik hierboven noemde? Of zie je ander gedrag bij je kind waarover je je zorgen maakt? Aarzel dan niet om contact op te nemen voor een vrijblijvend telefonisch startgesprek. Als integratief kindercounselor help ik jullie bij het hanteren van een logisch geheel van opvoeddoelen, regels en afspraken in jullie gezin. Zodat jij niet langer politieagent hoeft te zijn en je kind zich blij en gelukkig voelt.

Oudercoaching Special 'Heldere Regels, Rust in Huis'

‘Schiet nou eens op, we komen te laat!’
‘Vuile sokken horen ín de wasmand!’
‘Laat je zusje met rust!’
‘Eet eens een beetje door!’
‘Stop met ruzie maken in huis!’
‘Leg nu die telefoon weg!’

En zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden die ik van ouders hoor tijdens sessies. Ouders die vanalles proberen om hun kinderen te laten luisteren, zonder dat het echt lukt. Soms een tijdje, maar na een poosje gaat het toch weer mis en slaat de stress, de boosheid en de ruzie weer toe. Je kinderen zoeken aan alle kanten de grenzen op en luisteren ‘Ho maar’.
Veel van deze problemen zijn op te lossen met duidelijke, logische regels in huis waar iedereen zich ook consistent aan houdt. Dat klinkt makkelijk en dat is het eigenlijk ook, alleen moet je het wel eerst voor elkaar krijgen.

Creëer weer grip en gezelligheid in huis!

En daar help ik je bij. In een extra lange oudersessie van anderhalf uur denk ik met jullie mee over hoe jullie als ouders in jullie gezin met jullie huishouden tot regels kunnen komen die iedereen begrijpt en waar iedereen zich aan houdt. Welke regels werken wel, welke niet, hoe wordt je kind zelfstandiger en hoe krijg jij meer rust. En hoe doe je dat allemaal met vriendelijkheid en respect en vanuit een gelijkwaardige relatie met je kind. Daarmee gaan we aan de slag. Zodat jullie en jullie kind(eren) weer grip krijgen en het thuis weer gezellig is.

Kosten: €145,- incl. korte hand-out en telefonische follow-up na een maand  

OPVOEDDOELEN

Opvoeddoelen zijn die dingen die je je kind wilt meegeven in het leven. Vaak zijn het die dingen die aan de basis staan van iemands levenshouding, zoals zelfstandig of autonoom zijn, nooit opgeven, heb je naaste lief, en denken in mogelijkheden in plaats van problemen.

In onze maatschappij is het krijgen van kinderen vaak een bewuste keuze. Net zo bewust als je kiest voor kinderen, kies je je opvoeddoelen waarmee jij jouw kinderen richting geeft in hun leven.

REGELS

Regels zijn de dingen die van bovenaf worden opgelegd, zoals stoppen voor een rood licht. Ze gelden voor iedereen en zijn er om ervoor te zorgen dat we met elkaar prettig kunnen samenleven. Regels dienen dus een doel, ze zijn er niet om regels te hebben.

Datzelfde principe kun je loslaten op je gezin. Binnen je gezin, in je huishouden, gelden regels. Belangrijk is dat iedereen binnen het gezin de regels kent en begrijpt welk doel ze dienen, dat je je kinderen er op een vriendelijke en respectvolle manier aan herinnert, en dat het er zo min mogelijk zijn.

AFSPRAKEN

Afspraken maak je met elkaar, zoals je met vrienden afspreekt om een bepaalde avond samen te gaan eten. Iedereen die deel uitmaakt van de afspraak kan de afspraak ook verbreken.

Het is dus belangrijk om te bepalen waarover je afspraken maakt en waarvoor je regels opstelt. En altijd in je achterhoofd te hebben met welk opvoeddoel je dat doet. Ook is het zinvol om je kind te leren wat de waarde is van het maken van een afspraak, wat er gebeurt als de andere partij de afspraak verbreekt, en hoe je samen weer tot een nieuwe afspraak kunt komen.

Ik begeleid kinderen vanaf 4 jaar

die onzeker zijn
boos zijn
gepest worden of zelf pesten
bang of angstig zijn
verdrietig zijn
opstandig zijn
faalangst hebben
niet kunnen slapen
vaak ruzie hebben
onverklaarde buikpijn hebben
zich ongelukkig voelen
brus zijn van een ziek of beperkt broertje of zusje

Hoe ik dat doe?

Het mooie van de integratieve benadering is dat het superleuk is. Een kind kan spelen, tekenen, praten, toneelspelen, boksen, knutselen, die dingen doen waarbij het kind zich prettig voelt en dichtbij zichzelf blijft of zichzelf juist uitdaagt in een veilige omgeving. Spelenderwijs komt het kind zelf tot oplossingen.

Opvoeddoelen
Ik begeleid ook de ouders

Want vriendelijk blijven tegen een kind dat steeds niet luistert is soms knap lastig. En het hebben en vasthouden van opvoeddoelen, regels en afspraken is niet makkelijk als je kind ze doorlopend negeert. Dus ben ik er ook voor jou en help ik je door met je mee te denken en je tips te geven die passen bij jou en jouw kind.

Integratieve Kindercoach Kindercounselor in Amsterdam

Neem contact op en je hoort snel van me!

Oudercoaching Special, vink aan indien gewenst

10 + 7 =