De 9-jaarsfase

Rond 9 jaar wordt alles waar

Wanneer de magie langzaam verdwijnt

Een van de leuke dingen aan jonge kinderen is dat de wereld nog zo magisch is. Kinderen hebben een grote fantasie en creëren daarmee ook een beetje hun eigen wereld. Maar zo rond het negende levensjaar verdwijnt dat magische denken en belanden kinderen in de realiteit van het leven. Dat kan behoorlijk wennen zijn en daarom noemen we dit ook wel de 9-jaarsfase.

Waar hoor ik bij?

Kinderen van 8, 9, 10 jaar oud zijn op zoek, op zoek naar hun plek in de wereld, hun rol in de groep, hun gevoelens, hun emoties en wat die betekenen. Ook zijn ze op zoek naar zelfstandigheid, maar hoe zelfstandig willen ze eigenlijk zijn? Al deze vragen en nieuwe dingen die op ze afkomen maken dat kinderen rond hun negende jaar zich onzeker of alleen voelen. En dat kan tot uiting komen in faalangst, of boosheid, agressie of kinderen trekken zich juist helemaal terug.
Ook voor ouders van 9-jarigen is dit allemaal knap lastig. Want hoe ga je nou het beste om met al die emoties, uitbarstingen of weglopers? Hoe blijf je in contact met je kind? Hoe kun je je kind zo goed mogelijk helpen en de sfeer thuis prettig houden?

Mijn aanpak in de 9-jaarsfase

Als integratieve kindercoach-counselor zie ik vaker kinderen die worstelen met deze ontwikkelingsfase, ook wel de 9 jaarsfase genoemd. Tijdens de sessies help ik jouw kind om al die gevoelens te begrijpen, zodat jouw kind er zelf een mening over kan vormen en ook een prettige manier kan vinden om te reageren op die gevoelens. Je kind krijgt meer zelfvertrouwen en meer rust in het hoofd. En jullie als ouders krijgen tips om ook in deze fase de beste ouders voor jullie kind te zijn. Zo voelt iedereen in het gezin zich gehoord en vinden jullie de rust en positiviteit weer terug.

Het kind staat centraal

Aansluiten bij de belevingswereld van kinderen en jongeren, van daaruit hun binnenwereld aanspreken, en hen helpen begrijpen wat er écht aan de hand is en een oplossing te vinden, dat is wat integratieve kinder- en jongerencounseling zo mooi maakt.

Meld je hier aan!

15 + 1 =