Brus van een zorgkind

WAT IS EEN BRUSJE?

De term brus of brusje is jaren geleden bedacht voor broertjes of zusjes van een zorgintensief kind. Een zorgkind kan een kind zijn met een beperking, een chronische ziekte of aandoening, maar bijvoorbeeld ook een kind met een ernstige ziekte zoals kanker, waar een vaak lang en intensief behandeltraject voor nodig is.

Leven met een zorgkind is heel intens en vraagt enorm veel van ouders. Zoveel dat het vaak niet lukt om voldoende oog te hebben voor de gevoelens en wensen van eventuele broers en zussen die er ook nog zijn in het gezin. Iets waar veel ouders zich schuldig over voelen. Deze brussen voelen zich vaak verantwoordelijk voor hun zorgbroertje of -zusje en proberen hun ouders te ontzien. Ze worden ook wel eens ‘jonge mantelzorger’ genoemd.

HERKEN DE SIGNALEN!

Brusjes zijn vaak kampioenen in het verbergen van hun problemen of zorgen. Zij voelen haarfijn aan dat hun ouders al overbelast zijn. Óf ze gaan juist tot het uiterste om aandacht te krijgen.

~~

Brusjes die het moeilijk hebben kun je herkennen aan:

het vertonen van gewenst gedrag (pleasen)
moeite met stellen van grenzen
aangeven dat het te weinig aandacht krijgt
zich veel zorgen maken
zich veel terugtrekken
angstgevoelens hebben
jaloers, opstandig of vaak boos zijn
ongewenst gedrag vertonen om maar aandacht te krijgen
gedrag dat niet past bij de leeftijd

u

WAT KUN JE DOEN?

Hun hart kunnen luchten, hun ei kwijt kunnen, hun kant van het verhaal met iemand kunnen delen, dat is wat brusjes of jonge mantelzorgers vaak als eerste nodig hebben. Dat kan bij familie, of vrienden, of buren, als die er zijn en zij zich bij hen vertrouwd en gehoord voelen.

Soms is het zo dat een brusje meer begeleiding nodig heeft, of liever zijn of haar verhaal doet bij een (onpartijdige) onbekende. In dat geval kan ik als integratieve kindercoach-counselor jouw kind helpen hoe het zich ondanks alles toch blij en gelukkig kan voelen. Je kind ontdekt zijn of haar eigen manier om met nare gevoelens om te gaan en krijgt meer zelfvertrouwen. Ook jullie als ouders krijgen tips om er zo goed mogelijk te kunnen zijn voor jullie kind.

Een moeder zei:

“Bij jou voel ik me vrij om alles te zeggen. Ik vind jou een heel prettig persoon.”

Wat kun je verwachten van integratieve brusje coaching of counseling?

  • Integratieve kindercoaching of jongerencoaching is een kortdurende vorm van begeleiding voor kinderen en jongeren vanaf 4 jaar.
  • Integratieve kindercoaching of jongerencoaching is een kortdurende vorm van begeleiding, het totaal aantal sessies ligt meestal ergens tussen drie en vijftien sessies. De begeleiding is procesgericht, oftewel het kind-de jongere bepaalt de inhoud en ik stuur op proces om zo een verandering in gang te zetten.

VOOR KINDEREN:

  • Het begint met een aanmelding door de ouders van het kind waarna ik een korte telefonische kennismaking met hen heb. Denken we dat het kind bij mij op de juiste plek is, dan vullen de ouders een vragenlijst en begeleidingsovereenkomst in.
  • Vervolgens heb ik een eerste sessie met de ouders over het kind en de aanleiding voor de kindercoaching/-counseling, over de thuissituatie, de opvoeding, de schoolsituatie, en andere omstandigheden die van belang kunnen zijn.
  • Na dit gesprek volgen de sessies met het kind. Een sessie duurt een uur. Ouders zijn daar in principe niet bij, tenzij dat niet anders kan of het de begeleiding juist ten goede komt.
  • Na elke drie tot vijf sessies vindt er een vervolgsessie met de ouders plaats. Daarin bespreken we hoe het nu gaat en geef ik de ouders tips over hoe zij hun kind het beste kunnen begeleiden. Ik sluit het traject ook af met de ouders.

VOOR JONGEREN:

  • Na de aanmelding door een ouder of de jongere zelf, volgt een telefonische kennismaking met de ouder of de jongere. Als je bij mij op de juiste plek bent, mail ik een begeleidingsovereenkomst met een paar korte vragen.
  • Met jongeren heb ik meestal sessies alleen met de jongere zelf, tenzij blijkt dat een sessie met (een van) de ouders erbij helpend is.
  • Een evaluatiemoment met ouders kan natuurlijk altijd, meestal is dat via app of mail of telefonisch.

Hoi Leeuw, ik zie dat je niet blij bent. Hoe voel je je?

Dat komt vaker voor. En ik weet dat ik je kan helpen.

Wist je al dat jij dat allemaal kan?

Nu weet je wat je moet doen. Hoe vind je dat?

Ik heb ervaring met zorgkinderen en de impact die zij hebben op een gezin. Daarom begeleid ik als integratieve kindercoach-counselor en jongerencoach-counselor hun brusjes, zodat ook zij gezien en gehoord worden en zich blij en gelukkig durven voelen.

‘Hoi brus, ik ben Mirjam en ik help je graag met waar jij last van hebt. Als je naar mij toe komt, hoeft dat meestal maar een paar keer, tot jij zelf vindt dat je me niet meer nodig hebt. Tot jij zelf weer weet hoe je je blij en gelukkig kunt voelen.’

Het kind staat centraal

Aansluiten bij de belevingswereld van kinderen en jongeren, van daaruit hun binnenwereld aanspreken, en hen helpen begrijpen wat er écht aan de hand is en een oplossing te vinden, dat is wat integratieve kinder- en jongerencounseling zo mooi maakt.

Maak nu vrijblijvend kennis met mij!

8 + 12 =