Angst

Mijn kind is vaak bang

Angst komt bij veel kinderen voor

“Je hoeft niet bang te zijn.” Dat is wat volwassenen vaak zeggen tegen kinderen die angst hebben. Een begrijpelijke reactie, want je probeert een kind gerust te stellen. En vaak gaat het om iets waarvan je eigenlijk niet zo goed begrijpt waarom een kind er bang voor is. Maar met die welgemeende woorden ga je onbedoeld voorbij aan de realiteit van het kind.

In de wereld van jonge kinderen zijn magie en werkelijkheid nog erg met elkaar verweven. Ze geloven in Sinterklaas en de kerstman, en dus ook soms in monsters onder hun bed, of andere griezels in hun donkere slaapkamer. Kinderen vanaf een jaar of 9 komen in de fase waarin de magie verdwijnt en de werkelijkheid hun realiteit wordt. Dat kan gepaard gaan met angst om er niet bij te horen, of angst om gepest te worden, of faalangst oftewel angst om iets fout te doen, of angst voor de dood.

Mijn aanpak bij angst

Als integratieve kindercoach-counselor zie ik meer kinderen die last hebben van angsten. Vaak durven ze er niet voor uit te komen, omdat ze zich schamen. Ik stem volledig af op het kind, stel me open op en ik vind niks gek. In die veilige setting, help ik jouw kind te ontdekken waar de angst vandaan komt, welk naar gevoel daaronder zit, en dat bang zijn ook heel nuttig kan zijn. Je kind krijgt meer vertrouwen en meer rust. En jij als ouder krijgt tips om je kind te helpen zich weer blij en gelukkig te voelen.

Het kind staat centraal

Aansluiten bij de belevingswereld van kinderen en jongeren, van daaruit hun binnenwereld aanspreken, en hen helpen begrijpen wat er écht aan de hand is en een oplossing te vinden, dat is wat integratieve kinder- en jongerencounseling zo mooi maakt.

Meld je hier aan!

13 + 3 =